Beleggen

stock-exchange-641910_1920(1)

Wat Is Beleggen?

Als je belegt bouw je vermogen op voor de toekomst.

Je kunt ook vermogen opbouwen door bijvoorbeeld te sparen of een verzekering af te sluiten.

Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Hier staat tegenover dat beleggen meestal risicovoller is, het rendement kan verschillen en je inleg is niet altijd gegarandeerd.

Ook kan het zijn dat je een tijdje niet bij je geld kunt.

Welke kant rolt de bal op? Wordt het wèl of niet beleggen?

welke kant rolt de eurobal op; wordt het wel of niet beleggen?

Wèl of niet beleggen?

Als je gaat beleggen moet je wel rekening houden met kosten. Deze kosten zijn vaak hoger dan de kosten voor een spaarrekening. Denk goed na of de kosten en risico’s opwegen tegen het doel dat je met je belegging wilt bereiken.

isolated-1052504_1920

Waar moet je aan denken als je gaat beleggen

♦   Wat is je doel met de belegging?

♦   Wat gaat het beleggen je kosten?

♦   En welke risico’s brengt het beleggen met zich mee?

meadow-680607_1920

Keuzes bij het uitbesteden van je beleggingen

♦   Jij bepaalt waarin jij wil beleggen. Dit noemt men Execution only.

♦   Je krijgt advies, maar je neemt zelf een beslissing; dit heet Beleggingsadvies.

♦   Een vermogensbeheerder neemt namens jou de beslissing, oftewel vermogensbeheer.

thinker-28741_1280

Bij jezelf nagaan als je wilt gaan beleggen:

♦   Wat weet ik over beleggen?
Ga niet meteen beginnen met beleggen. Het is wijs je eerst wat meer te oriënteren voordat je hieraan begint. Probeer zoveel mogelijk kennis over beleggen te vergaren. Dit doe je door o.a. de informatie op deze site tot je te nemen, kranten lezen, cursussen volgen enz. Verzamel zoveel mogelijk informatie over beleggen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heb je genoeg kennis, of is het verstandiger om hulp te vragen? Doe de financiële-kennistest over beleggen van bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten kortweg de AFM genoemd dan weet je waar je aan begint.

♦   Hoe lang kan ik het geld missen?

clocks-946934_1920

Beleggen doe je voor de langere termijn. Denk aan bijvoorbeeld vijf jaar. Als je in die periode van plan bent een nieuw huis te kopen of andere grote uitgaven te doen dan kun je beter gaan sparen in plaats van beleggen. Voor beleggen moet je de tijd nemen, wil je snelle winsten, dan wordt het al snel een casino spel.

♦   Hoeveel risico wil ik lopen?

road-sign-663364_1920

Beleggen is niet zonder risico.  Je loopt het risico dat je minder krijgt dan je gedacht had.  Soms is het rendement lager dan je gehoopt had. Bij beleggen is het vaak moeilijk vooraf je opbrengst  te bepalen..

♦    Waarvoor ga ik beleggen?

flag-107402_1280

Maak je dromen waar. Misschien vind je het leuk vindt om te beleggen en gebruik je het geld dat je niet direct nodig hebt. Ga je beleggen met een specifiek doel, vraag jezelf dan af welk bedrag dit dan zou moeten zijn.

♦    Wil ik meerdere potjes op het vuur en het risico spreiden?

wood-stove-1169881_1920

U heeft toch wel meerdere potjes op het vuur staan?
Een onderneming die je al jaren lang kent lijkt op het eerste gezicht handig om hierin te investeren. Toch kan je beter niet alles op één paard zetten ook al doet deze onderneming het al vele jaren perfect. Beter is je investering over bijvoorbeeld meerdere bedrijven te spreiden zodat je risico’s verdeelt. Heb je pech hebt en het gaat bij een bedrijf fout dan heb je toch de aandelen in de andere bedrijven die je schade beperken.

♦    Waarin wil ik beleggen?

NYSE New York Stock Exchange traders Keywords: Wall Street, Dow Jones
 
buildings-1066406_1280
wine-1134563_1920(1)

 

 

Voordat je besluit om te gaan beleggen moet je voor je zelf duidelijk hebben waarin je dit wilt doen. Er zijn vele mogelijkheden die ik verder op deze site graag wil uitleggen. Je kunt beleggen in o.a.

a_menubutton1     Aandelen

a_menubutton1     Obligaties

a_menubutton1     Derivaten zoals opties en futures

a_menubutton1     Commodities zoals: olie, goud, zilver, andere edelmetalen, gas

a_menubutton1     Onroerend goed, huizen en gebouwen

a_menubutton1    Roerende zaken zoals bijvoorbeeld in wijn en kunst

 

♦    Welke kosten?

cost-1183244_1280

Beleggen kosten geld. elke soort belegging brengt zijn eigen kosten. Wanneer je belegt in aandelen, obligaties en derivaten betaal je kosten aan je broker (als jezelf direct belegd) of aan de bank. Beleggen via een broker is veruit het voordeligste maar zal een actiever beleid van u vragen. zo zullen de kosten bij de aankoop van onroerend goed en roerende zaken weer geheel anders liggen. Elke soort belegging brengt zijn eigen kosten met zich mee.

 

♦    Is het wel vertrouwd?

road-826965_1920

Je kunt bij wijze van spreken op elke hoek van de straat wel je geld kwijt. Maar is dit wel verantwoord? Voor beleggingsinstellingen kun je eenvoudig de site van de AFM raadplegen. Bij gebruik van een makelaar voor bijvoorbeeld onroerend goed of wijnen kun je terecht in de registers van de brancheverenigingen.