Betalen

money-482596_1920

 

Ruilhandel (handel in natura)

Voordat het geld uitgevonden was, was ruilen de enige manier van handelen. Ook vandaag de dag vindt ruilhandel plaats. Vooral in arme landen, waar weinig geld verdiend wordt en mensen nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Levensmiddelen zijn hier de eerste  vormen van ruilhandel.

Ruilen is zo oud als de mens zelf, mensen gingen op jacht, weer andere staken plaggen om een plaggenhut te bouwen. Zo ruilden ze met elkaar wat de een over had en de ander kon gebruiken. Ook werden er bijvoorbeeld voedingsmiddelen geruild tegen wapens.

jagers     plaggenhut

 

Zijderoute

Een bekend voorbeeld van +/- 700 voor Christus is de zijderoute. Dit was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.

cocoon-196533_1920              Silk_route

Zijderups                                                                            Zijderoute

De route ontstond door de intensivering van contacten tussen de landen tussen China en het Middellandse Zeegebied. Alexander de Grote drong tot diep in Azië door en de Romeinen kwamen tot de Eufraat. Aanvankelijk bemoeilijkten nomadische stammen als de Xiongnu de handel en was de route regelmatig afgesloten. Chinese ontdekkers hebben de route verkend en de Grieks-Bactrische gebieden bezocht rond 300 v.Chr.  Rond 150 na Chr. zou een klein Romeins gezelschap zelfs Annam hebben bezocht met wierook en goud voor de Chinese keizer. Zo ontstond een geregelde handelsstroom.

De continentale zijderoute splitste zich in noordelijke en zuidelijke routes vanuit de commerciële centra in Noord-China en besloeg een afstand van 11.265 km. De zijderoute begon in het noordelijke Chang'an (Xi'an) en liep door de Hexicorridor en de 'Pas van de Jadepoort' (Yumenguan) naar Centraal-Azië en Afghanistan, om via Perzië uit te komen in de Middellandse Zee.[6]

De noordelijke route ging door de Bulgar-Kiptsjak-zone naar Oost-Europa en het schiereiland Krim en vanaf daar door de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee.

De zuidelijke route gaat door het Tarimbekken en Iran naar Mesopotamië en dan naar Antiochië aan de Middellandse Zee.

 

Lets

De LetsShop voorkomt onnodig afval door recycling van 2dehands goederen,  bestrijdt armoede, biedt werk- en ervaringsmogelijkheden voor vrijwiligers.
Bij de LetsShop worden zowel goederen als diensten uitgewisseld.

 

Hyperinflatie

Ruilhandel keert ook terug in geval van hyperinflatie. Wanneer het geld zeer snel in waarde daalt, verliezen de mensen hun vertrouwen in geld en accepteren ze het niet meer als betaalmiddel. Het voordeel van ruilhandel is dan dat de koper en verkoper zich geen zorgen hoeven te maken over de pijlsnel stijgende prijzen: Dezelfde som geld kan morgen nog maar de helft zoveel waard zijn als vandaag, maar een kilo kolen die niet opgestookt wordt is de volgende dag nog steeds een kilo kolen.

 

Vlooienmarkt

vlooienmarkt

Tegenwoordig wordt ruilen vooral gedaan door verzamelaars die daarmee hun collecties kunnen uitbreiden. Deze organiseren vaak bijeenkomsten met andere verzamelaars om onderling producten uit te wisselen.

 

Contant geld

money-1835_640

Heerlijk om wat geld op zak te hebben. Vooral voor kleine aankopen, of zakgeld voor de kids.

Zowel in binnen- als buitenland is het eenvoudig om geld uit de muur te halen.

keypad-232056_1920(1)

 

Pinnen

payment-systems-1169825_1920

In de meeste winkels kun je je aankopen betalen door te pinnen.

Bij elke bank in Nederlands krijg je een pas en een pincode om te betalen.

Tot een bedrag van € 25 kan je ook contactloos betalen door je pas tegen het pinapparaat te houden. je hoeft dan je pincode niet in te toetsen. Ook kan je bij bepaalde banken je mobiele telefoon gebruiken om contactloos te betalen.

 

Overschrijven

Je kan geld overschrijven zowel nationaal als internationaal van jouw rekening naar die van een derde. Handmatig of per internet.  Automatische incasso is ook een mogelijkheid.

 

Ideal

idea_logo_los-85x72

Bij de meeste webwinkels in Nederland kun je veilig met Ideal betalen. na je order bij de webwinkel geplaatst te hebben kun je aangeven dat je met Ideal wilt betalen. Je wordt dan naar de bank van jouw keuze doorgeleid zodat je van je eigen rekening kan betalen.

 

PayPal, SolidTrust en Payza

paypal-784404_1280           SolidTrust     payza

Dit zijn organisaties die als tussenstation opereren. Je opent een rekening bij een van deze 3 en geeft toestemming het door jou te betalen bedrag aan de  webwinkel van je bankrening af te schrijven en door te betalen aan de webwinkel. Helaas zijn aan deze manier van betalen altijd kosten verbonden voor de organisatie.

 

Creditcard

amex            visa             mastercard

Dit is een betaalmiddel waarmee je betalingen kunt doen. Na een bepaalde tijd betaal je het geld aan de creditcardmaatschappij terug. Bij elke betaling die je doet sluit je een soort lening af. Elke maand betaal je het hele bedrag of een met de creditcardmaatschappij afgesproken bedrag terug.