Sparen

save-661443 (2)

Sparen

Alles wat je moet weten over sparen, vind hier alle tips, mogelijkheden, onmogelijkheden, verplichtingen, zekerheden.

De keuze voor een bank is persoonlijk. Waarom heb jij voor jouw bank gekozen? Past jouw bank niet meer bij je, dan ben je uiteraard vrij om over te stappen naar een andere bank.

Spaarrekening

Naast een betaalrekening heeft vrijwel iedere Nederlander één of meer spaarrekeningen.

Het hebben van (spaar)geld geeft een bepaalde zekerheid. Bij een onverwachte tegenvaller hoef je niet direct bij de bank aan te kloppen voor een lening. Een spaarreserve biedt je de vrijheid om je doelen te realiseren.

Doe Jij Geld In Een Oude Sok?

Doe jij je geld in een oude sok? 1024x682

Kies een spaarrekening die bij jouw spaardoel(en) past. De rente is belangrijk, maar ook voorwaarden spelen een rol.

Soorten spaarrekeningen:

♦     Vrij opneembaar

Als je altijd toegang wil hebben tot je spaargeld, kies je voor een spaarrekening zonder beperkingen waarbij je geld op ieder moment vrij opneembaar is.

♦     Depositospaarrekening

Heb je je spaargeld pas in de (verre) toekomst nodig, dan kun je kiezen voor een depositorekening. Je geld staat vast voor de periode die je hebt afgesproken met de bank. De rente bij depositosparen staat ook vast voor de hele periode. Let op of je geld aan het eind van de looptijd automatisch vrij valt en, onder welke voorwaarden, je tussentijds geld kunt opnemen van de depositorekening.

♦     Achtergesteld deposito

Bij een achtergesteld deposito zet je ook je geld voor langere tijd vast. Een achtergesteld deposito biedt vaak een hogere rente dan andere spaarrekeningen maar kent ook een specifiek risico, het valt in het algemeen niet onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je bij een eventueel faillissement van de bank het risico loopt dat je je spaargeld niet of slechts gedeeltelijk terug krijgt.

 

Geld nodig en heb je een spaarrekening?

car-engine-231213_1920

Zelfs als de rente laag is, is sparen voordeliger dan het afsluiten van een lening, waarmee je achteraf je schuld terugbetaalt.

Heb je geld op de spaarrekening staan, gebruik dit dan, in plaats van een lening af te sluiten. Ook wanneer de rente laag is.  Geld lenen is altijd duurder.

Heb je een spaarrekening en je hebt een flinke uitgave te doen, Vraag je dan af of je spaargeld hiervoor bestemd is. Meestal zal dit wel zo zijn, dus gebruik je je spaarrekening. Is het eigenlijk niet de bedoeling om de uitgave vanuit je spaargeld te doen, denk dan goed na of de uitgave wel ècht nodig is.

 

Met een buffer vang je klappen op

steam-1843

Zorg dat je altijd geld achter de hand hebt. Je weet nooit wanneer je ineens geld nodig hebt. Vaak komt het voor dat heb je de ene grote kostenpost hebt gehad dan dient de volgende zich weer aan. Het spreekwoord is niet voor niets : een ongeluk komt nooit alleen.

Zorg dus voor een buffer. Weet je niet hoe groot je buffer dient te zijn ga dan naar BufferBerekenaar op de site van het Nibud je wint deze hier http://service.nibud.nl/bufferberekenaar/#/panel/0

 

Automatisch sparen

robot-28926_1280

Spaar automatisch elke maand door direct van je salaris een bepaald bedrag over te laten boeken naar je spaarrekening. Krijg je opslag, verhoog dan je spaarbedrag bedrag. Zo spaar je ongemerkt en het saldo kan leuk oplopen.

 

Wat is rente op rente

frog-1160803_1280

Door jaarlijks de rente op je rekening te laten staan krijg je daar ook weer rente over. Mooi meegenomen toch?

 

Je spaargeld en de belastingaangifte

taxes-1060125_1920

Als je een vermogen (spaargeld, beleggingen etc.) hebt groter dan € 24.437 dan betaal je elk jaar over het meerdere 1.2% vermogensrendementsheffing in box 3. Wanneer je een partner hebt dan wordt dit bedrag € 48.874 waarover je geen belasting hoeft te betalen. Op het moment is er nogal wat te doen over die 1.2%. Het zal een hele toer zijn om voor je spaargeld alleen al 1.2% rente te krijgen. Helaas is onze fiscale wetgeving zo complex dat veranderingen welke door de 1e en 2e kamer eindelijk zijn goedgekeurd altijd veel later in onze portemonnaie  te voelen zijn.

Staan blijft dat we in deze tijd (anno 2016) op ons spaargeld interen.

Je eigen huis en je pensioen tellen niet mee als vermogen, dat scheelt alweer.

 

Maatschappelijk verantwoord sparen

barbed-wire-250822_1280

Niet alleen een mooi rendement is belangrijk maar wij allen hebben ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze wereld.

Doet jouw bank investeringen in wapens, vervuilende energie, kinderarbeid, mensenrechten, klimaat en bonussen?

Wordt het dan niet eens tijd om van bank te veranderen?

Je kunt hier een check doen en de scores van jouw bank vergelijken met die van andere banken.

Samen voor een betere wereld.

family-222129_1280

Wil je een keuze maken voor een andere bank? Bekijk hier de scores van de banken.

 

Depositogarantiestelsel

price-tag-374391_1920

Wanneer een bank in betalingsproblemen komt en niet meer aan de verplichtingen kan voldoen dan kunnen spaarders onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Een bedrag van € 100.000 is daarmee per persoon per bank veilig gesteld.

 

Bitcoins

banner-949947_1920(1)

De bitcoin is een virtuele valuta’s. Het kan alleen op internet in een eigen portefeuille staan. Tegenwoordig kun je er in sommige winkels en webwinkels mee betalen maar dit is voorlopig nog geen gemeen goed.

De wereldwijdse zwarte handel maakt hier veel gebruik van. Dus veelal wat het daglicht niet kan verdragen wordt betaald met bitcoins

Je bent niet verzekerd met bitcoins deze valuta staat niet onder toeacht van de Nederlandsche Bank en de AFM. De koersen van bitcoins kunnen enorm fluctueren daarom als je wilt sparen is het credo: afblijven!

 

Leren omgaan met geld

pig-150997_1280

Jong geleerd is oud gedaan.

Op school wordt gelukkig al  vroeg aandacht besteed hoe  met geld om te gaan. Als ouder zijnde kun je samen met je kind leuk op de lesstof inspelen. Kijk maar eens op deze site. Het is speciaal voor basisschoolleerlingen vanaf groep 1. Je kunt samen met je kind oefeningen doen en zo je kind bewust maken wat je allemaal met geld kunt doen. Zo leg je de basis voor later en zal het kind sneller en gemotiveerder zelf gaan sparen.

Geef je kind zakgeld en kleedgeld, zodat zij zelf leren prioriteiten te stellen in hun uitgaven en sparen.

Leer je kind dat sparen saai maar ook heel leuk is. En dat geld lenen altijd geld kost.

Leer je kind om te gaan met reclame op internet,op de tv, het tijdschrift, in de supermarkt enz.